Sayur Kobis Masak Air
Assalamualaikum.. Selamat Petang 🌸
Macam mana hari2 di rumah? Okay? Harapnya semua okay la kan. Jangan merayau-rayau musim COVID-19 ni. Bahaya!! Please #StayAtHome and #StaySafe 🏠. Buat yang bekerja, jangan lupa social distance is 1meter. 2meter is better. Handsanitizer bawak. Pakai mask. Masuk office jangan lupa check temperature. Kalau rasa demam jumpa doktor. Okay? 😬
Saya rasa mesti korang dah try banyak menu waktu cuti ni kan? Ada yang saya tengok macam happy je dduk rumah sebab boleh try banyak menu baru. Waktu saya pergi office pun bos saya tanya saya “Miza, you setiap hari masak mesti masuk facebook kan?” Haha see! bos pun tahu perangai orang muda yang mesti and wajib “Camera eat first” sebelum kita makan 😅😜😆 But it's okay, as long as kita happy takde masalah kan? 🙂
So harini nak share menu bujang saya. Korang pun mesti dah ramai yang try kan? Takpelah nak jugak share. Haha. So menu kali ini adalah Sayur Kobis Masak Air yeayyyy 🍲.
First, tumis dulu bawang-bawang yang ada. Saya guna 2 biji bawang merah and 1 biji bawang putih. Sikit? Takpe boleh je tambah. No problem. Then, masukkan ayam and bagi dia masak 80% camtu. Lepastu boleh la masukkan kiub ayam, carrot dan kobis. Jangan lupa masukkan air dalam 1.5cawan macam tu. Kalau tak cukup sila tambah 😊 Lepastu letak secukup rasa. Actually saya tak pandai pakai Cukup Rasa Maggi tu. tapi letak jelah kan sikit 😅😅. Tunggu dia mendidih camtu dan kalau rasa dah okay boleh angkat dan hidang 😉 Senang kan? Okay la untuk orang bujang. Boleh share makan dengan kawan-kawan.
Cukup la menu until harini. Tak larat nak bersilat dekat dapur panas-panas ni 🤣🤣 Boleh la makan dengan nasi putih dah telur dadar. Telur dadar saya nampak specialkan? Ha. Nak try tak? Mula-mula goreng sosej. Lepastu letak dalam telur. Ingredients telur adalah : telur, bawang merah, cili, dan sosej. Siap! Selamat mejamu selera 🥰🥰
Macam mana hari2 di rumah? Okay? Harapnya semua okay la kan. Jangan merayau-rayau musim COVID-19 ni. Bahaya!! Please #StayAtHome and #StaySafe 🏠. Buat yang bekerja, jangan lupa social distance is 1meter. 2meter is better. Handsanitizer bawak. Pakai mask. Masuk office jangan lupa check temperature. Kalau rasa demam jumpa doktor. Okay? 😬
Saya rasa mesti korang dah try banyak menu waktu cuti ni kan? Ada yang saya tengok macam happy je dduk rumah sebab boleh try banyak menu baru. Waktu saya pergi office pun bos saya tanya saya “Miza, you setiap hari masak mesti masuk facebook kan?” Haha see! bos pun tahu perangai orang muda yang mesti and wajib “Camera eat first” sebelum kita makan 😅😜😆 But it's okay, as long as kita happy takde masalah kan? 🙂
So harini nak share menu bujang saya. Korang pun mesti dah ramai yang try kan? Takpelah nak jugak share. Haha. So menu kali ini adalah Sayur Kobis Masak Air yeayyyy 🍲.
First, tumis dulu bawang-bawang yang ada. Saya guna 2 biji bawang merah and 1 biji bawang putih. Sikit? Takpe boleh je tambah. No problem. Then, masukkan ayam and bagi dia masak 80% camtu. Lepastu boleh la masukkan kiub ayam, carrot dan kobis. Jangan lupa masukkan air dalam 1.5cawan macam tu. Kalau tak cukup sila tambah 😊 Lepastu letak secukup rasa. Actually saya tak pandai pakai Cukup Rasa Maggi tu. tapi letak jelah kan sikit 😅😅. Tunggu dia mendidih camtu dan kalau rasa dah okay boleh angkat dan hidang 😉 Senang kan? Okay la untuk orang bujang. Boleh share makan dengan kawan-kawan.
![]() |
Tadaaaa. Dah siap 🤤 |
Comments
Post a Comment